Merk je dat jouw website nog niet zo hoog staat in de zoekresultaten van Google als je zou willen? Dit is wel nodig als je jouw product of dienst wilt verkopen. En ook wanneer je niet wilt betalen voor advertenties. Advertenties doen niets voor je Google-ranking en hebben dus alleen maar effect als je blijft betalen. Gevonden worden in Google is voor elk bedrijf mogelijk. Maar hoe doe je dit? Er zijn vele verschillende manieren om op te vallen bij Google. In dit artikel lees je alles over hoe je hoger in Google komt door gebruik te maken van illustraties.
In je teksten maak je waarschijnlijk al gebruik van een keyphrase (kernzin) en zoekwoorden. Deze keyphrase laat je regelmatig terugkomen in de tekst. Deze tip is algemeen bekend. Waar men echter niet zo vaak aan denkt, is dat je hoger in de zoekresultaten in Google komt door tussendoor illustraties te plaatsen in je teksten of ergens anders op je website. Illustraties maken jouw teksten en je website duidelijk en herkenbaar. En daar houdt Google van. En dus kom je hoger in de zoekresultaten. Als je de tips hieronder gebruikt, merk je na verloop van tijd een aanzienlijk verschil.

Waar moet je op letten als je gevonden wil worden door middel van illustraties? Ik neem alle aspecten met je door.
Illustratie laten maken
Illustratie naam kiezen
Bestandstype selecteren
Bestandsgrootte klein houden
Alt-tekst altijd vullen
Onderschrift gebruiken
Illustratie laten maken
Allereerst is het belangrijk dat je een illustratie gebruikt die uniek is. Dat betekent dat hij nog niet voorkomt in Google. Google houdt namelijk niet van dubbele content (duplicate content) omdat ze de gebruikers graag een unieke ervaring geeft. Wanneer je gebruik maakt van duplicate content heeft dit invloed op je positie in de Google-zoekresultaten. Wil je weten hoe een illustratie laten maken werkt? Lees dan hier meer over illustratie laten maken.
Illustratie naam kiezen
Zorg ervoor dat je vóór het uploaden van de illustratie op je website de bestandsnaam aanpast. Hier zet je minimaal je keyphrase in. Voor de illustratie bij dit artikel gebruik ik bijvoorbeeld de naam ‘illustratie hoger in google | the bald guy’.
Bestandstype selecteren
Welk bestandstype gebruik je in welke situatie? Het bestandstype PNG is de beste optie voor illustraties als je een transparante achtergrond nodig hebt. PNG is vooral geschikt voor logos, icoontjes en tekeningen. Een JPG-bestandsformaat is over het algemeen kleiner en heeft een kortere laadtijd. Een JPG-afbeelding is dan weer vooral geschikt voor illustraties met veel kleuren. Is transparantie geen vereiste, gebruik dan een JPG-bestand. Deze laadt simpelweg sneller en dat is weer goed voor je SEO (Search engine optimalization).
Bestandsgrootte klein houden
Illustraties van het bestandstype JPG zijn dus sneller zichtbaar op je website, omdat de bestandsgrootte vaak kleiner is dan een PNG-bestandstype Er bestaan plugins (invoegtoepassingen) voor je website die er voor zorgen dat je plaatjes gecomprimeerd worden. Zo wordt het bestand wat compacter gemaakt en neemt het minder ruimte in. Dit zijn de bestandsgrootten die je het beste kan aanhouden:
Alt-tekst altijd invullen
De alt-tekst is bedoeld om een illustratie mee te beschrijven. Deze tekst wordt zichtbaar als de illustratie niet geladen kan worden. Ook kan de alt-tekst voorgelezen worden, wat handig is bij mensen met een (visuele) beperking. Maar Google kijkt ook naar de omschrijving van jouw illustratie of afbeelding. Doordat je met een alt-tekst de toegankelijkheid van je artikel verhoogt, waardeert Google je artikel nog meer en zal jouw content hoger in de zoekresultaten zetten.
Onderschrift gebruiken
Een caption of onderschrift is de tekst die je onder een illustratie of afbeelding zet. Je ziet ze vaak bij staan bij de afbeeldingen bij een nieuwsartikel. Naast dat de bezoeker van jouw website of je blog deze tekst onder de illustratie soms leest, kijkt de zoekmachine van Google ook naar deze tekst. Laat dit veld dus niet leeg!
Volg je deze tips op, dan draagt je illustratie bij aan het verbeteren van je vindbaarheid op Google.
Overweeg je illustraties te laten maken? Neem dan contact met mij op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.