Een Illustratie laten maken

Artist at work: Illustrator Bram Donker behind the drawing table, immersed in the creation of custom illustrations. A glimpse into the artistic process and passion for crafting bespoke artworks."

Wil je een illustratie laten maken en ben je op zoek naar informatie? Hier lees je waarom illustraties laten maken een goed idee is, je leest wat een illustrator doet en wat je van mij kan verwachten. Ook vertel ik meer over de kosten van illustraties en zie je een voorbeeld van hoe een schets leidt tot de uiteindelijke communicatie.

Wist je dat er inmiddels bijna 2 miljard websites bestaan? En dat wij in een split second beslissen of wat wij op een website zien, interessant is voor ons? Dit geldt natuurlijk niet alleen voor websites maar ook voor social media content die op ons afkomt. We scrollen en scrollen tot ons brein iets tegenkomt wat voor ons interessant is. Of je dan blijft hangen, hangt meestal niet van de tekst maar meestal van het visuele aspect af. Denk hierbij aan video’s, foto’s en illustraties. Wij zijn nu eenmaal beelddenkers. Spreekt het beeld wat je ziet je aan, dan pas ga je beginnen met lezen. Om als ondernemer op te vallen is het dus belangrijk dat jouw website of social media content voldoende visueel materiaal bevat. Zodat eventuele kopers kunnen beslissen of jouw product of dienst de moeite waard is om te bekijken.

Waarom een illustratie laten maken?

Hoewel Google uit haar voegen springt van de foto’s en illustraties, zijn deze meestal auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dus dat je niet zomaar een foto of illustratie mag downloaden voor gebruik op jouw kanalen. Soms gebeurt dit wel en zo zie je dat op veel socials dezelfde soort (gratis) stockfoto’s of clipart wordt gebruikt. Het spreekt voor zich dat je daarmee niet opvalt tussen alle content.

Om wel op te vallen tussen al jouw concurrenten, is illustraties laten maken een goed idee. Je kunt dan gebruik maken van (meestal door jou bedachte) handgemaakte en dus unieke illustraties die jouw teksten perfect ondersteunen. Waarom dit ook nog eens gunstig is voor jouw vindbaarheid in Google, lees je hier.

De voordelen van een illustratie laten maken

Ik zet hier de voordelen van illustraties op een rijtje:

  • Communicatie met unieke beelden valt beter op en wordt beter onthouden
  • Unieke, handgemaakte illustraties die hoger scoren in Google dan standaard gratis stockfoto’s
  • Illustraties zijn een op een afgestemd op de huisstijl van de organisatie
  • Illustraties kunnen emoties uitdrukken of oproepen, en waar emotie is, gebeurt wat
  • Je kunt alles laten maken wat je wilt
  • Illustraties werken goed bij het vertellen van een verhaal

Wat doet een illustrator?

Een illustrator werkt in opdracht tekeningen uit vanuit teksten en ideeën die de opdrachtgever heeft aangeleverd. De illustrator maakt tekeningen voor boeken, websites, blogs, social media posts, tijdschriften, brochures, etc. Iedere illustrator heeft zijn eigen stijl en werkwijze. De ene illustrator werkt volledig met de hand, bijvoorbeeld bij waterverf illustraties en de ander werkt deels of volledig digitaal.

Wat je van mij kunt verwachten

Wanneer ik een opdracht krijg voor het maken van illustraties, wil ik de opdrachtgever eerst leren kennen. Het liefst maak ik persoonlijk kennis. We bespreken welke illustratie(s) je wilt laten maken en wat je beoogde doel daarmee is. Wat moet het beeld oproepen? Welke stijl spreekt je aan? In deze fase bespreken we ook kosten, voorwaarden en opleverdatum. Ik werk altijd vanuit de ideeën van de opdrachtgever. Meestal hebben zij zelf de beste ideeën en hebben ze iemand nodig die daar het perfecte beeld van kan maken. Op jouw verzoek maak ik na het gesprek een offerte en maak ik een licentieovereenkomst.

Na akkoord op de offerte ga ik beginnen met schetsen. Dit doe ik op een Remarkable (digitaal papier). De eerste ruwe schets leg ik aan je voor. Dat is het moment dat de ideeën over de tekening nog kunnen veranderen. Liever een andere houding, wel een lach of geen lach, meer een zakelijke uitstraling of niet? Met de feedback ga ik de illustratie(s) aanpassen. Na akkoord ga ik de lijnen aanbrengen. Dit doe ik op een IPad Pro. Vervolgens ga ik de afbeelding indien gewenst inkleuren en voorzien van schaduw en details in Adobe Illustrator. Een illustratie laten maken duurt ongeveer 2 weken. Tussentijds kunnen nog kleine wijzigingen worden aangebracht, ik check dus nog even of ik op de goede weg ben.

Als de illustraties klaar zijn, lever ik ze aan in het afgesproken formaat en kun je ze voor de afgesproken doeleinden gebruiken.

Voorbeeld van een opdracht

Illustraties-laten-maken-vacature
Illustraties-laten-maken-vacature
Illustraties-laten-maken-vacature

De grove schets van de opdracht gemaakt op een ReMarkable.

De uitwerking tot de volledig illustratie.

Hoe de illustratie er in de uiteindelijke communicatie uitziet. De poster voor een wervingscampagne is ontworpen door Vigor & Zest.

Wat kost een illustratie?

Een illustratie laten maken heeft een prijskaartje. Hoeveel het kost wordt oa. bepaald door de complexiteit (bijvoorbeeld eenvoudig, veel detail, wel of geen kleur etc.) maar ook waarvoor en hoe vaak je het wilt gebruiken. Je kunt een illustratie kopen voor een eenmalig gebruik, maar ook de volledige rechten afkopen. Wanneer je dit niet doet, blijft het auteursrecht liggen bij de maker. Omdat het maatwerk is, is niet zomaar een prijs te geven.

Wanneer er vraag is naar meerdere illustraties, wordt de prijs ook bepaald aan de hand van de vraag of de illustraties allemaal verschillend zijn of dat er steeds wordt voortgeborduurd op dezelfde illustratie.

Voor wie werk ik?

Ik werk voor zelfstandig coaches, trainers en therapeuten, maar ook voor coachings- en trainingsbureaus. Ook word ik ingehuurd door communicatiebureaus, webbouwers, marketeers en reclamebureaus.

Wat is mijn stijl?

Wat elk van mijn illustraties typeert is de knipoog en de humor. Vaak drukt mijn tekening een letterlijke vertaling uit van (een stukje uit) een tekst). Verder houd ik mijn illustraties het liefst eenvoudig, zonder te veel details. Dat wordt het beste onthouden.

Wil jij een illustratie laten maken?

Je weet nu waarom illustraties laten maken belangrijk is. Spreekt mijn stijl je aan en wil je weten wat ik voor jou kan doen? Neem dan contact met mij op.

Chat openen
Hallo 👋
Kan ik je helpen?